ARTIKEL

Den ultimata guiden för ett lyckat lojalitetsprogram

Den ultimata guiden för ett lyckat lojalitetsprogram

I den här artikeln går vi igenom de olika mål som lojalitetsprogram kan stödja och de strategier som kan användas för att nå varje mål. Vi kommer presentera olika taktiker och relevanta exempel. Efter att ha läst denna artikel har du förhoppningsvis en bättre uppfattning om hur du utformar ett lojalitetsprogram som maximerar ditt företags värde.

ARTIKEL

Den ultimata guiden för ett lyckat lojalitetsprogram

I den här artikeln går vi igenom de olika mål som lojalitetsprogram kan stödja och de strategier som kan användas för att nå varje mål. Vi kommer presentera olika taktiker och relevanta exempel. Efter att ha läst denna artikel har du förhoppningsvis en bättre uppfattning om hur du utformar ett lojalitetsprogram som maximerar ditt företags värde.

Författaren

Datum

Författaren

Datum

Utmaningar

I den här artikeln går vi igenom de olika mål som lojalitetsprogram kan stödja och de strategier som kan användas för varje mål. Vi förklarar och presenterar olika taktiker med relevanta exempel. Efter att ha läst denna artikel har du förhoppningsvis en bättre uppfattning om hur man utformar ett lojalitetsprogram som maximerar ditt affärsvärde. Utbudet av funktioner kan ibland vara överväldigande. Dessutom finns det ett stort utrymme för kreativitet , vilket gör dina möjligheter nästan oändliga. Vilka av dessa funktioner är relevanta för ditt företag? Vi behöver ett strategiskt ramverk som vägleder oss i vår programdesign och säkerställer att programmet har den affärspåverkan som man är ute efter.

Bakgrund

Lojalitetsprogram har en lång historia och utvecklas än idag i dagens affärslandskap. I den här guiden beskriver vi olika strategier för att utforma effektiva lojalitetsprogram som maximerar affärsvärdet. Den fördjupar sig i de olika mål som lojalitetsprogram kan stödja och presenterar strategier och taktiker för hur man uppnår dessa mål. Genom att förstå de viktigaste funktionerna och ramverken kan företag skapa lojalitetsprogram som är skräddarsydda för deras unika behov och kundpreferenser.

Lösning

Lojalitetsprogram har funnits i över 70 år. Ett av de mest välkända exemplen är American Airlines lojalitetsprogram, som introducerades på 1980-talet. American Airlines var ett av de första bolagen som införde ett belöningsprogram för sina stamkunder, vilket gjorde det möjligt för dem att samla flygmil som kunde lösas in mot förmåner som gratis flygbiljetter eller klassuppgraderingar och introducerade nivåer som gav medlemmarna möjlighet att nå brons-, silver- eller guldstatus. Ett annat viktigt exempel är det lojalitetsprogram som lanserades av snabbköpskedjan Tesco i Storbritannien på 1990-talet. Tesco introducerade ”Clubcard” som var det första programmet som använde data för verklig 1-2-1-personalisering, vilket banade väg för Tescos gyllene år. För ett par år sedan lanserade Sephora programmet Beauty Insider som förutom ett earn & burn-program var integrerat med en online-community som gav tillgång till många olika digitala funktioner såsom hudfärgs-analyser, produktrecensioner etc. Det finns många olika sätt att utforma ett program och det finns en lång lista med funktioner som ofta används. Men den viktigaste frågan är vilka funktioner som är relevanta för ditt företag? I många fall överlämnas utformningen av lojalitetsprogram till en kreativ byrå med syftet att utforma ett ”unikt” program som skapar en wow-faktor och sticker ut från konkurrenterna. Det som ofta saknas är en strategisk plan för vilka affärsmål som programmet ska stödja och vilka funktioner som stöder dessa mål.
Första steget – definiera dina affärsmål

Även om termen ”lojalitetsprogram” indikerar att huvudsyftet med dessa scheman är att driva kundlojalitet. Så var fallet för den första versionen av lojalitetsprogram. Dagens program har ofta andra mål som insamling av kunddata eller fungerar som en vinstmaskin för verksamheten.

Dessutom måste lojalitet definieras.

 

Lojalitetsdrivna program

Lojalitet är ett komplext begrepp. Ordet har olika betydelser och aspekter. Lojalitet brukar delas in i känslomässig och beteendemässig lojalitet.

Den känslomässiga aspekten är kanske det som de flesta tänker på när de hör ordet lojalitet. Typiska synonymer för denna konnotation är trofasthet, hängivenhet, engagemang och hängivenhet. I affärssammanhang definieras emotionell lojalitet ofta utifrån aspekter som engagemang, kundnöjdhet och varumärkesaffinitet. Tanken är att emotionell lojalitet i slutändan leder till beteendemässig lojalitet, men den direkta effekt som eftersträvas med dessa program är att driva emotionell lojalitet.

Lojalitetsmatrisen definierar hur ditt företag driver kundlojalitet. Emotionellt drivna program syftar till att påverka varumärkesuppfattningen, engagemanget eller att förbättra kundupplevelsen.

Beteendestyrda lojalitetsprogram fokuserar på att påverka kundernas beteende. I vissa fall kan man försöka skapa trösklar för kunden att byta leverantör.

I marknadsföringstermer mäts beteendelojalitet i form av frekvens & andel köp, genomsnittlig varukorgsstorlek, antal produktkategorier som köpts, etc. Vissa program är endast inriktade på att styra beteendet och inget annat.

 

Datainsamlingsdrivna program

Syftet med vissa program är att endast samla in data. I takt med att vikten av datainsamling och personalisering ökar behöver företagen ett sätt att koppla köpdata till kunderna och få samtycke till att använda datan. Ju större andel av försäljningen som registreras, desto mer data kan användas för att få kundinsikter och därmed kunna personalisera mer.

 

Program som en fristående verksamhet

Vissa lojalitetsprogram, eller åtminstone delar av dem, fungerar mer som ett vinstcenter. Exempel på detta är flygmilsprogram som får kick-back från banker när de säljer kreditkort med samma varumärke, eller partnerprogram där andra återförsäljare betalar för att ge ut poäng. Att sälja data till en andra part är ett annat exempel på en intäktsström för programmet. För vissa företag kan dessa satsningar vara förvånansvärt lönsamma.

 

Tre viktiga strategier för ett emotionellt lojalitetsdrivet program

För att skapa känslomässig lojalitet genom ett program måste man använda funktioner som fördjupar relationen med sina kunder.

För det emotionellt drivna programmet finns det tre nyckelstrategier:

  • Emotionell anknytning för kunder med högt värde
  • Förbättra kundupplevelser
  • Öka varumärkesuppfattningen

 

Program som skapar känslomässig anknytning till kunder med högt värde är vanligtvis det bästa valet när den största delen av intäkterna eller vinsten kommer från en liten grupp högt värderade kunder. Att växa och behålla denna grupp är därför ett viktigt affärsmål. Du kan se dessa program i flygbranschen där en liten grupp affärsresenärer genererar en stor del av vinsten. I det här upplägget ser du vanligtvis nivåindelade program (guld, silver, brons). Premiumkunder får VIP-behandling eller annan statuspåverkande upplevelse. Hur du presenterar upplevelsen brukar vara särskilt viktigt, precis som hur mslaget på en present kan påverka tankarna kring vad förpackningen innehåller. Denna strategi kräver höga monetära marginaler per kund för att finansiera programkostnaderna, eftersom de tenderar att vara omfattande.

Program som främjar kundupplevelsen låser in tjänster och funktioner så att endast medlemmar i programmet har tillgång till dem. Det kan handla om fysiska eller digitala tjänster. Sephora har ett lojalitetsprogram som är integrerat med ett online-community som ger medlemmarna tillgång till ett stort antal digitala funktioner som inkluderar personlig hudfärgsanalys, tillgång till att betygsätta och recensera produkter, personliga rekommendationer, inspirerande innehåll etc.

 

Program för att stärka varumärkesuppfattningen fokuserar på att stärka viktiga aspekter av varumärket

Detta innebär vanligtvis att man bygger en berättelse kring en konkret programfunktion. När till exempel det svenska försäkringsbolaget Folksam utformade sitt lojalitetsprogram låg fokus på det kollektiva ägandet av bolaget, vilket innebär att det är kundägt. Designen bygger på en klassisk utbetalningsmodell för medlemmar. Kommunikationen baserades på att förklara att man fick fördelarna för att man var ägare i Folksam. North Face är ytterligare ett exempel som har ett program som ger medlemmen tillgång till olika naturevenemang, så som bergsklättring eller skidåkning. Medlemmar får också tillgång till att chatta med olika idrottare eller äventyrare. På detta sätt positionerar North Face sig som ett natur- och äventyrsvarumärke.

 

Två viktiga strategier för beteendestyrda program

När huvudsyftet med ditt lojalitetsprogram är att påverka kundernas beteende har du två alternativ. Antingen fokuserar man på alla kunder, eller så försöker man låsa in sina högst värderade kunder.

 

Grundläggande ”earn & burn”-program är en klassisk taktik för att styra beteenden.

Andra taktiker inkluderar progressiva bonusskalor (högre % desto mer du köper), gamification, extra poäng för engagemang (t.ex. ladda ner app, skapa inloggning, dela kontaktuppgifter, rekrytera andra medlemmar eller återanvända plastpåsar), extra poäng kampanjperioder, extra bonus för co-brand kort eller programpartners, etc.

Idag är personlig och triggerbaserad kommunikation en hygienfaktor för ett framgångsrikt earn & burn-program. Intresset från kunderna är normalt sett ganska låg. I genomsnitt är konsumenterna medlemmar i 2-8 stycken program. I verkligheten kommer konsumenterna oftast inte ihåg alla lojalitetsprogram de har anmält sig till. Den personaliserade kommunikationen behövs för att trigga beteenden eller helt enkelt fungera som en påminnelse. De grundläggande earn & burn-schemana är de vanligaste programmen inom detaljhandeln och dagligvaruhandeln.

Både Coop [1] och Stadium [2] använder progressiva intjäningssystem. Ju mer du köper desto högre blir bonusen som en procentandel av dina inköp.

 

Lås-in taktiker är den andra beteendestrategin

Även om den här strategin har funnits i minst 50 år blir den allt vanligare. Den nya vågen började med Amazon Prime, vars medlemmar fick fri frakt för alla beställningar samt andra förmåner. Prime-medlemmar betalar en årlig avgift för medlemskapet. Denna typ av strategi har inte bara spridit sig till andra e-handelsaktörer, utan även till traditionella detaljhandlare och dagligvaruhandeln.

Tesco har för närvarande ett erbjudande som ger Clubcard-medlemmar 10% på alla köp för en månadsavgift på £7,99.

Den mer traditionella inlåsningstaktiken är EDLP-butiker (Every Day Low Price) som kräver en årlig medlemsavgift för att få tillgång till. Cingular Society har en årlig avgift för att handla till priser som ligger nära grossistpriserna.

Eftersom kundlojaliteten minskar i alla branscher kommer vi under de närmaste åren förmodligen att se mer av den här strategin. Inlåsningsstrategin fungerar bäst för produkter som köps med hög frekvens.

 

Tre viktiga strategier för att samla in kunddata genom ett program

Det finns tre strategier som för närvarande används för program vars enda syfte är att samla in data:

  • Grundläggande bonussystem
  • Rabatt- eller tjänstebaserad metod
  • Personaliseringsbaserad strategi

 

Den gemensamma taktiken för alla dessa metoder är att samla in kunddata till en så låg kostnad som möjligt.

Det vanligaste sättet att samla in data är förmodligen genom en grundbonus. Viktiga taktiker inkluderar poäng, stämpelbiljetter, cash backs eller liknande upplägg. Bonusen ska vara så låg som möjligt för att uppnå målen. Andra funktioner bör minimeras för att minska kostnaderna. Om detta är din strategi, håll dig till grunderna.

Rabatt- eller tjänstebaserade strategin fokuserar på att ge medlemmarna tillgång till rabatter eller andra tjänster som är billiga att ta fram. Det kan handla om medlemsrabatter på de mest sålda produkterna eller tillgång till enkla tjänster som digitala kvitton eller tillgång till innehåll (t.ex. instruktionsböcker och andra guider).

IKEA Family är ett klassiskt exempel av dessa program. Medlemskapet ger tillgång till gratis papperskassar och rabatter på ett fåtal produkter som är relevanta för de flesta konsumenter (t.ex. brandsläckare, brandlarm etc.), vilket resulterat i att 80-90% av försäljningen täcktes av programmet. Nu har IKEA lagt till ”earn & burn”-funktioner. Poängen kan lösas in mot en mängd olika produkter och tjänster.

Nettokostnaderna för förmånerna ska helst vara så låga som möjligt. Detta inkluderar kostnader för rabatter, innehåll och IT-kostnader. Eftersom dessa program inte omfattar utfärdande och inlösen av poäng eller någon annan form av bonus, är IT-kostnaderna potentiellt lägre än för grundläggande bonussystem.

Lowe är en hårdvaru-kedja vars program ger medlemmarna tillgång till en rad olika tjänster.

Personaliseringsstrategin försöker erbjuda personalisering som en fördel som kunden tycker är tillräckligt värdefull för att gå med i programmet. Denna strategi inkluderar inte någon annan taktik som earn & burn eller andra förmåner. Svenska exempel på denna strategi är Akademibokhandeln och Claes Olsson. Svenska dagligvaruföretaget ICA prövade denna strategi, men efter en kraftig minskning av den registrerade försäljningen återinförde man ett grundläggande earn & burn-program. Hittills har många återförsäljare haft svårt att få in tillräckligt med data genom den här modellen, eftersom kunderna inte ser värdet av den. På lång sikt kräver denna strategi en personlig 1-2-1-upplevelse som inkluderar produktrekommendationer, innehållsrekommendationer, personliga rabatter och personliga digitala tjänster.

 

Hybridprogram och rätt blandning av strategier

I själva verket använder många av lojalitetsprogrammen en blandning av dessa strategier. Detta beror ofta inte på affärsmålen, utan snarare på att programmen har en tendens att lägga till funktioner och öka tillämpningen av olika taktiker över tiden.

Ett program kan dock ha mer än ett mål och en blandning av strategier kan därför vara relevant. Tricket är att hitta rätt mix av strategier utifrån affärssituationen och målen. Beroende på din bransch och affärsmodell kan vissa strategier vara mer eller mindre lämpliga för dig.

Slutsats

Det viktigaste är att utgå från dina mål och utvärdera alla strategier och taktiker i förhållande till dessa.

När du utformar ett lojalitetsprogram är det viktigt att tänka på:

  1. Skräddarsydd strategi: Anpassa strategin för lojalitetsprogram så att den passar den specifika branschen och affärsmodellen. Ett skräddarsytt tillvägagångssätt säkerställer att programmet anpassas till de unika behov och preferenser som din kundbas har.
  2. Datadrivet beslutsfattande: Utnyttja data och kundinsikter som underlag för strategiska beslut. Analysera kundbeteende, preferenser och demografi för att optimera programmets effektivitet och förbättra personaliseringen.
  3. Långsiktig utveckling av program: Lojalitetsprogram utvecklas och utvidgas ofta över tiden. Kontinuerlig utvärdering och anpassning är nödvändigt för att möta förändrade kundförväntningar och marknadsdynamiker. Utvärdera programmets resultat regelbundet och gör nödvändiga justeringar för att säkerställa dess relevans och genomslagskraft.

 

Genom att beakta dessa punkter och utgå från tydliga mål kan företag utvärdera alla strategier i förhållande till sina affärsmål. Detta holistiska synsätt säkerställer ett väl avrundat och framgångsrikt lojalitetsprogram.

Dela denna artikel

Boka ett möte med någon av våra rådgivare

Vill du veta mer om hur du kan få din affär att växa? Oavsett om du vill påskynda er digitala transformation, förbättra er kundupplevelse eller optimera era medieinvesteringar så finns vi här för att hjälpa er. Låt oss träffas för att diskutera hur vi kan knäcka tillväxtkoden för just ert bolag.

Vill du veta mer om hur du kan få din affär att växa? Oavsett om du vill påskynda er digitala transformation, förbättra er kundupplevelse eller optimera era medieinvesteringar så finns vi här för att hjälpa er. Låt oss träffas för att diskutera hur vi kan knäcka tillväxtkoden för just ert bolag.

Senaste artiklarna

Ready to unlock your business’s full potential?

Whether you’re looking to accelerate growth, enhance performance, or embrace greater business agility, we’re here to help! Fill out the form below, and let’s start a conversation that could transform your business’s success.

Redo att låsa upp hela ditt företags kapacitet?

Oavsett om du vill påskynda er digitala transformation, förbättra er kundupplevelse eller optimera era medieinvesteringar så finns vi här för att hjälpa er. Fyll i formuläret nedan med en kort beskrivning av era behov så syr vi ihop en lösning som passar er!